miércoles, 16 de mayo de 2007

Tipologia de les videoconferències.

Per a clasificar els tipus de conferències s'utilitzen dos criteris significatius:

Segons nombre de punts de conexió: ens trobem amb videoconferències punt a punt, quan s'estableix comunicació d'audio i video solament entre dos llocs distants i videoconferències multipunt quan s'estableix la comunicació audio i video amb tres o més llocs distints. Aquesta varietat de videoconferència requereix, entre altres requesits tècnics, una unitat MCU (multipoint control unit) per a realitzar adequadament les conexions.





Segons el format tècnic, és a dir, les caracteristiques tècniques dels equips emprats:

- Primer format: als grans sistemes de videoconferència, d'alta qualitat d'imatge i so, amb emssió satèl·lit que arriben a molts i llunyans països. Les emissores de televisió utilitzen aquest recurs habitualment en els noticiers, conectant en directe amb els reporters. Amb finalitats educatives, s'utilitza en programes generals per a públics molt nombrosos, l'emissió se sembla molt a la d'un programa de televisió, ja que s'afegeix interactivitat amb altres recursos telefònincs i informatics. Predomina l'enfocament unidireccional a la comunicació amb poques possibilitats d'intercomunicació, però destaca la qualitat d'imatge i el moviment real dels participants amb qualitat televisiva i de so.

Aquest format s'utilitza a sessions d'una jornada que participe o col·laboren un elevat nombre d'institucions, amb suficient capacitat econòmica.

- Segon format: és més frequent i accesible per a les institucions educatives és la videocoferència a través CODEC (codificador/descodificador). L'equip de videoconferència RDSI es conecta al terminal de la red(TR1) i aquest a les línies d'abonat. Utilitzant dos o més línies RDSI i el mitjà de trasmissió adequat, es pot tenir videoconferència a velocitats majors: una línea RDSI velocitat 128 Kbps, dos líneas RDSI velocitat 256 Kbps, tres líneas RDSI velocitat 384 Kbps, etc.

La majoria de les universitats s'ha centrat en aquestos formats que faciliten una qualitat 'inatge acceptable ecara que el moviment es retardat. La qualitat d'imatge és inferior però permet un bon treball en grups, de fins i tot 25 persones, a cada sede i una incorporació de programes informàtics de suport o de demostració com Power Point.

No hay comentarios: