
Mª Luisa Sevillano García- Universitat Nacional d' educació a distància.
Estrella Sànchez Arroyo- Ministerio d'Educació i Ciència.
En aquest article, tracta la repercusió de la videoconferència a l'educació a distància a través d'un estudi realitzat en la UNED.
Les noves tecnologies e la informació i la comunicació estàn provocant molts i grnas canvis socials, incideixen en el món del treball, l'economia, la cultura, en la comunicació, l'oci, la politica, en les relacions personals... i en un aspecte molt important que és l'àmbit de l'educació, ja que la pròpia societat exigeix una formació continua i permanent. Però clar, aquest tipus d'educació no sempre és pot desenvolupar e forma presencial. Per això, a l'educació a distància estan sorgint nous plantejaments educatius per a solucionar els problemes didàctics actuals. Un dels instrumets que la UNE ha plaificat és la utilització de la videoconferència. Primer es va implantar a la Universitat a distància a Alemanya i posteriorment a la UNED espanyola en l'any (1974/1975), s'utilitza com a recurs complementari al material, imprés, l'audiovisual i a altres mitjans telemàtics.
La UNED és pionera en Espaya en la utiltzació i aplicació de la videoconferència a l'ensenyament. Aquest és un mitjà audiovisual, interactiu ja que produeix una comunicació espontànea i té multituts d'utilitats.
Des del meu punt de vista, la utilització de la videoconfrència a l'educació és molt importat per a solucionar problemes relacionats amb la didàctica i sobre tot els principals problemes que sorgeixen als alumes que cursen a distància. La possibilitat de dialogar amb el professor, dictar una classe convencioal o una simple tutoria a distància però de forma instantànea és un gran avanç i molt important ja que ajuden a l'alumne a integrar-se i d'alguna pot aprofitar les avantatges dels alumes que asisteixen a classes presencials. A banda de tots els avantatges també hem d'utilitazar aquest recurs amb moderació, es a dir, davant d'una necessitat. Per aixó, és important aproveir els elements interactius, limitar la uraciño per raons economiques i pedagògiques, tenir en compte els grups participants i que aquesta comunicació mediatitzada no genera la mateixa empatía que en les relacions personals, així com aspectes de l'espai i la iluminació.
No hay comentarios:
Publicar un comentario