martes, 15 de mayo de 2007

La formació "on line"

Aula de Innovación Educativa.Nº 130-Marzo 2004 a Nº 150-Marzo 2006.

Gregorio Casamayor.

Segons aquest autor el substrat d'Internet és una tecnologia que fa possible, potencia, trasllada, ens condueix, etc però no converteix en millor la informació o els continguts penjades en la red. Per això, em de tenir en compte que la metodología, els continguts continúen sent la clau per a una formació de qualitat.

La formació presencial ha evolucionat al llarg del temps tant en metodologia com en la incorporació de noves tecnologies. S'introdueixen nous elements com el treball en grup, els semiaris i pràctiques que oferixen a l'alumne major autonomía i més protagonisme en el seu pròpi aprenentatge. A més, el docent poc a poc incorpora en les seues exposicions diferents recursos per a il·lustrar el discurs oral, amb diapositives, video, retroprojector, simulacions informàtiques...fins la modalitat de formació a distància gràcies al correo electrònic que es va generalitzar. Després, al correo s'incorporaren altres avanços tècnics: ràdio, televisió, telèfono...i per últim es va posar en pràctica la formació "on line". Aquesta nova forma d'aprenentage requereix un procés complex i distint segons caracteristiques dels alumnes, del sector, etc. Però presenta moltes avantatges perquè fa un ús més eficient del espai i el temps dels docents i els alumnats tutories, possibilitat de personalitzar la informació,etc.

Des del meu punt de vista , la formació "on line" és una manera d'acceder al aprenetatge molt adequada per a solucioar els problemes de l'espai i el temps de moltes persones. A diferència de la informació que ens dóna Internet, aquesta formació no és limita a la transmissió de coneixements sinò que la selecciona , categoritza i exiteix un assessorament profesional i tutories personalitzades durant tot el procés de ensenyament-aprenentatge.

1 comentario:

Isa dijo...

Hola Gemma, estic d'acord amb tu. Considere molt important la formació on line per què facilita la tasca de l'ensenyament. En canvi, es torna necessari les tutories personalitzades, per tal d'encaminar el procés d'E-A, ja què no ens podem basar només en un recurs, i s'han de fomentar diverses vies de comunicació.